Fitnesssector zegt duidelijk neen aan de doping

Door Philippe Muyters op 14 juli 2015, over deze onderwerpen: Sport, Doping, Verandering
Fitnesssector zegt duidelijk neen aan de doping

Fitnessclubs kunnen voortaan een antidopingcharter voor de fitnessindustrie ondertekenen. Zo verbinden zij zich ertoe om naar een dopingvrije club te streven en hun leden en medewerkers te informeren over de gevaren van dopinggebruik, hen te wijzen op de nultolerantie voor doping in de club en hen te begeleiden. “Die preventieve en positieve aanpak past helemaal in mijn beleid”, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA), die heel tevreden is met het initiatief van de fitnesssector.

Maar het antidopingcharter gaat nog een stuk verder. Zo beloven de fitnessclubs om bij dopingcontroles ook spontaan mee te werken en de aanwezigheidslijsten van alle aanwezige sporters onmiddellijk te bezorgen aan de controleurs. Ook engageren ze zich om bij vaststelling of indicatie(s) van dopingpraktijken de officiële instanties te verwittigen.

Het nieuwe antidopingcharter is het resultaat van de samenwerking tussen Fitness.be, Het FitnessNetwerk en NADO Vlaanderen, de dienst die instaat voor het antidopingbeleid in Vlaanderen en die ook de Dopinglijn beheert. “De sector neemt hier zelf verantwoordelijkheid, en komt zo tot een breed gedragen charter met duidelijke engagementen, waardoor sporters weten welke clubs hun gezondheid en veiligheid op de eerste plaats zetten”, benadrukt Muyters.

Gezondheidsrisico’s

Het aantal dopingpraktijken in fitnesscentra was de voorbije jaren verontrustend hoog, met 2014 als triest dieptepunt: bijna veertig procent van de geteste sporters had toen doping gebruikt. Al was dat resultaat vooral zorgwekkend vanwege het massale gebruik van anabole middelen. Die stoffen, die de spieropbouw bevorderen, houden een groot gevaar in voor de fysieke en psychische gezondheid van de sporter (agressie, hartproblemen, verhoogde kans op tumoren, …).
 
Onder meer omwille van al die gezondheidsrisico’s voert NADO Vlaanderen een antidopingbeleid dat veel verder gaat dan de controle van competitiesporters. Om de gezondheid van alle sporters te bewaken, voert die dienst jaarlijks ook verschillende gerichte controles uit in fitnessclubs.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is