U bent hier
Wallonië en Vlaanderen versterken interregionale mobiliteit
Ministers van Werk Philippe Muyters en Pierre-Yves Jeholet sluiten een nieuw actieplan om meer Vlaamse vacatures door Waalse werkzoekenden te laten invullen. Het plan draait rond drie punten: betere matching, meer taalopleidingen en een sensibiliseringscampagne. Voor beide ministers is de vernieuwde samenwerking een duidelijke winwin: Vlaamse vacatures worden eindelijk ingevuld, en meer Waalse werkzoekenden raken aan het werk.
In Vlaanderen daalt de werkloosheid al 30 maanden op rij. Vorig jaar registreerde de VDAB een record aantal vacatures. Steeds meer Vlaamse ondernemingen hebben het moeilijk om hun vacatures opgevuld te krijgen. Zeker in de grensstreken, zoals Zuidwest-Vlaanderen, is er sprake van een grote krapte op de arbeidsmarkt. De Vlaamse en Waalse ministers van Werk Philippe Muyters en Pierre-Yves Jeholet slaan de handen in elkaar om meer Waalse werkzoekenden in Vlaanderen aan een job te helpen.
De ministers stellen een vernieuwde samenwerking tussen VDAB en Forem voor. Het plan draait rond 3 grote actielijnen:
1. Betere matching
Forem zal nog beter op zoek gaan naar de geschikte profielen om de Vlaamse vacatures in te vullen door een actief beheer van de jobaanbiedingen en een betere screening. VDAB van haar kant zal zorgen voor de juiste vacatures.
Het doel is om op die manier jaarlijks minstens 2.500 Waalse werkzoekenden extra aan de slag te helpen. In dat kader zal het aantal IBO’s verhoogd worden tot 500.
2. Opleidingen Nederlands
Kennis van het Nederlands blijft een absolute noodzaak om de Vlaamse vacatures in te vullen. Er zullen nieuwe taalcursussen bedrijfsgericht Nederlands ontwikkeld worden. Aan de Vlaamse werkgevers zal gevraagd worden om in de vacatureomschrijving het gevraagde taalniveau aan te passen aan de functie. Nederlands wordt daarbij gezien als een competentie, niet als een voorwaarde.
3. Sensibiliseringscampagne
De Waalse werkzoekenden zullen geïnformeerd worden over de mogelijkheden in Vlaanderen, maar ook de Vlaamse bedrijven zullen ingelicht worden over de mogelijkheden om te rekruteren over de taalgrens. Er komt een gezamenlijke campagne, samen met meer jobbeurzen en jobdatings.
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “In Vlaanderen nemen we alle mogelijke maatregelen om mensen snel aan het werk te helpen en de openstaande vacatures zo vlug mogelijk in te vullen. We screenen, leiden op, leren bij, laten stages lopen en ervaring opdoen in bedrijven enz. Met het versnellingsplan en het pact tegen krapte hebben we die maatregelen binnen Vlaanderen nog verstrekt. Maar we kijken ook verder dan onze eigen Vlaamse arbeidsmarkt. Door deze vernieuwde en sterkere samenwerking zal meer Waals talent naar onze Vlaamse bedrijven stromen. Een duidelijke winwin.”
Waals minister van Werk Pierre-Yves Jeholet: “Ik wil onze instrumenten efficiënter en flexibeler maken en hun band met de arbeidsmarkt te versterken. We werken bijvoorbeeld aan een financiële stimulans voor een opleiding voor een knelpuntberoep of aan een versterking van de opleiding in de IT. Het doel is om te vertrekken van de behoeften van de markt en werkzoekenden te richten op de sectoren waar de grootste vraag zit. Vlaanderen heeft bijna volledige tewerkstelling met stijgende vacatures. Forem zal daarom in de toekomst de arbeidsreserve actief moeten beheren, proactief moeten zijn, moeten voldoen aan de behoeften van de markt en de werkzoekenden richten op de sectoren met de gootste behoeften, in Wallonië maar ook aan de taalgrens.”
Bijlage – Strategisch plan ter bevordering van de interregionale mobiliteit