U bent hier
Vlaamse Regering investeert 10 miljoen euro in kwaliteitsvolle zwembadinfrastructuur

Vandaag bestaat er een acute nood aan nieuwe investeringen in onze Vlaamse zwembaden. Bovendien is het belangrijk dat de infrastructuur conform blijft met de steeds strenger wordende milieuwetgeving en de evolutie in het zwemgedrag van de Vlaming. De Vlaamse regering wil deze problematiek dan ook snel aanpakken en keurde vrijdag 20 maart 2015 een oproep goed, waarbij ze 10 miljoen euro ter beschikking stelt om renovatie- en nieuwbouwprojecten een financiële impuls te geven.
Vlaams minister van Sport Philippe Muyters werkt aan een ‘Globaal Sportinfrastructuurplan Vlaanderen’ om vanuit strategisch beleid de nodige investeringen te doen in onze verouderde sportinfrastructuur. Om in tussentijd tegemoet te komen aan de acute zwembadproblematiek, lanceert de minister deze eenmalige oproep voor bovenlokale zwembadinfrastructuur en maakt hiervoor 10 miljoen euro vrij.
De projectoproep is gericht aan lokale besturen, de vijf Vlaamse provincies, de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, intercommunales, onderwijsinstanties en andere publieke samenwerkingsverbanden. Samenwerking en cofinanciering vormen de sleutel. “Gemeenten en provincies zijn steeds vaker bereid om samen te werken om een gemeenschappelijke sportinfrastructuur te realiseren en te exploiteren,” zegt Vlaams sportminister Muyters. “Ik stimuleer die samenwerking die ervoor zorgt dat ook de kwaliteit van de sportvoorzieningen zal verbeteren. Gemeenschappelijke projecten zijn – zeker in budgettair krappe tijden – een interessante oplossing: een gezamenlijk ambitieus project bereikt méér mensen met minder middelen.”
De focus van deze oproep ligt op de renovatie van zwembaden, maar sterke dossiers van nieuwbouwprojecten zullen niet worden uitgesloten. De projecten zullen worden geselecteerd op basis van een aantal criteria: de nood aan investering, de kwaliteit van de samenwerking, de duurzaamheid, de regionale spreiding en de mate van maatschappelijke en fysieke toegankelijkheid.
De subsidie bedraagt maximaal 30% van het investeringsbedrag, maar wordt weliswaar geplafonneerd op 750.000 euro om ervoor te zorgen dat er voldoende projecten gerealiseerd kunnen worden met het beschikbare budget.
De oproep wordt ter beschikking gesteld op de website van het departement CJSM en per brief naar de gemeentebesturen verzonden met begeleidende informatie. Binnenkort worden ook enkele infodagen georganiseerd.
De initiatiefnemers hebben tot 18 september 2015 de tijd om een aanvraag in te dienen.