U bent hier
Nieuw Vlaams antidopingbeleid: efficiënt en klantvriendelijk

Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe Wereldantidopingcode (WADA-Code 2015) van kracht. Een aangepaste versie van de Vlaamse antidopingregelgeving werd intussen ook door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Vlaanderen is nu helemaal klaar met het nieuwe regelgevende kader, dat vanaf 31 maart 2015 officieel in werking treedt. “Efficiëntie en klantvriendelijkheid zijn daarbij het uitgangspunt”, stelt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters.
De WADA-code vormt het internationale kader voor de harmonisering van de antidopingregels van de sportwereld en die van de publieke overheden. De Vlaamse regelgeving moet conform die code zijn, wil Vlaanderen internationale wedstrijden organiseren en eraan deelnemen. Dopingbestrijding kan immers maar efficiënt zijn als ze internationaal wordt toegepast. Met een sterke traditie in dopingbestrijding doet Vlaanderen dat uiteraard vanuit een eigen visie. “Doel van ons beleid is de cleane sporter te beschermen en te zorgen voor gezonde sportbeoefening, zowel in topsport als in alle andere vormen van sportbeleving”, aldus minister Muyters. “Door de creativiteit van de zondaars moeten we strenger en slimmer zijn, maar wel zonder onze menselijkheid los te laten.”
Naar een proportionele regelgeving
In de nieuwe regelgeving wordt doelbewust dopinggebruik zwaarder bestraft: de standaardschorsing gaat van twee naar vier jaar en de verjaringstermijn van acht naar tien jaar. Voor niet-doelbewust dopinggebruik blijft de standaardschorsing twee jaar. Maar ook voor het menselijke aspect is extra ruimte ingebouwd: een sporter kan steeds gehoord worden voor hij (voorlopig) geschorst wordt. Bij niet-intentioneel dopinggebruik wordt bij het bepalen van de schorsingsduur bovendien rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. Voor enkele specifieke stoffen kan de straf ook beperkt worden tot een berisping, indien de sporter kan aantonen hoe de stof in zijn lichaam is terechtgekomen en dat er geen intentie was tot misbruik. “Die cluster van maatregelen zorgt voor een flexibele strafmaat, aangepast aan de concrete situatie van de sporter”, verklaart Muyters.
Naar een slimmere regelgeving
“In de strijd tegen doping is het belangrijk dat we efficiënt, intersectoraal en internationaal te werk gaan”, vervolgt de minister. Vandaar de sterkere focus op doelgerichte controles, waarbij het principe van intelligente testen wordt geïntroduceerd. Het WADA geeft voor elke sport aan welke verboden stof en methode het meest waarschijnlijk misbruikt zal worden. Op basis daarvan worden dan prioriteiten vastgelegd voor de te controleren sporten, categorieën van sporters, monsternames (urine, bloed, …) en analyses (hormonen, diuretica, …). Tegelijk vergroot de focus op het gebruik van niet-analytische gegevens, zoals onderzoeksmaatregelen en getuigenverklaringen.
Internationale Federaties (IF) en Nationale Antidopingorganisaties (NADO) gaan nauwer samenwerken en een duidelijkere taakverdeling hanteren voor preventie, controles en onderzoeken. “Daarvoor gaan we uit van het algemene principe: wie controleert, sanctioneert ook”, verduidelijkt Muyters. NADO Vlaanderen kan evenwel de sanctionering van elitesporters overlaten aan de federaties. In de nieuwe regelgeving gaat ook meer aandacht naar de entourage van de sporters. Professionele samenwerking met begeleiders die ‘verbrand’ zijn, wordt verboden en kan bestraft worden met een schorsing tot twee jaar.
Naar een klantvriendelijke regelgeving
De sancties voor meerderjarige elitesporters worden bekendgemaakt op de website van de NADO, die voor breedtesporters of voorlopig geschorste sporters in een gesloten circuit. “Zo vrijwaren we het recht op privacy en een menselijke behandeling”, besluit minister Muyters.