U bent hier
Factcheck: Minister Muyters maakt jongeren duurder (Y. Kerbache, Terzake 18/10/2016)
Hoewel het debat op Terzake van 18 oktober gewijd was aan de federale beslissing om het bruto minimumloon voor jongeren te verlagen, heeft mevrouw Kerbache haar zendtijd grotendeels besteed aan het beleid van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters.
Twee uitspraken sprongen in het oog:
- het aantal werkzoekende jongeren is onder het beleid van minister Muyters verdubbeld
- door de hervorming van de doelgroepverminderingen maakt minister Muyters de jongeren duurder in plaats van goedkoper
Twee keer klinkklare onzin, wellicht gebracht onder het motto: ‘als je een leugen vaak genoeg herhaalt, wordt het vanzelf de waarheid.’
1. Aantal werkzoekende jongeren verdubbeld onder het beleid van minister Muyters
Minister Muyters is sinds 2009 Vlaams minister van Werk. Op dat moment waren er 45.344 werkzoekende jongeren. En hoewel we in tussentijd een zware economische crisis meemaakten – de werkloosheidscijfers gaan pas sinds een jaar terug in dalende lijn – tellen we vandaag… 45.760 werkzoekende jongeren. Is dat al verdubbeling mevrouw Kerbache?
Onder de gegeven omstandigheden zou men dat eerder ‘goed gewerkt’ noemen. De nieuwe doelgroepmaatregelen traden overigens pas in voege vanaf 1 juli. Het effect daarvan is dus nog niet merkbaar in de cijfers.
2. Jongeren worden duurder
Een 400-tal jongeren worden – door de afschaffing van ‘ACTIVA start’ – duurder voor de werkgever. Daarentegen worden 60.000 jongeren extra wél goedkoper via de doelgroepkorting op de RSZ. Enige selectieve rekenkunde is mevrouw Kerbache duidelijk niet vreemd.
Maar liefst 36 (!) verschillende doelgroepmaatregelen bestonden er in het verleden. Een ongelooflijk kluwen. Minister Muyters maakte het doelgroepenbeleid transparanter én eenvoudiger door – vanaf 1 juli 2016 – voortaan te focussen op nog drie doelgroepen: personen met een arbeidshandicap, 55-plussers en… jongeren.
In combinatie met de taks-shift zorgt deze nieuwe doelgroepkorting bij jongeren met een loon tot 2.300 euro voor een even sterke daling van de RSZ-bijdrage als vóór de hervorming. Maar waar voorheen énkel de laaggeschoolde jongeren in aanmerking kwamen voor deze doelgroepkorting komen bovendien nu ook de midden geschoolde jongeren in aanmerking. De doelgroep wordt daarmee uitgebreid van 20.000 naar 80.000 jongeren. Het complexe systeem van de ACTIVA start, waarbij erg laaggeschoolde jongeren via hun vakbond een extra premie kregen – werd inderdaad afgeschaft. Deze jongeren kunnen rekenen op intensieve begeleiding via bijvoorbeeld de WIJ-trajecten.
Toegegeven: laaggeschoolde jongeren met een loon vanaf 2.300 euro zijn duurder geworden. Maar welke laaggeschoolde jongere met dergelijk brutoloon heeft in hemelsnaam nog nood aan ondersteuning?