Nieuwe RSZ-doelgroepenkortingen vanaf 1 juli

Door Philippe Muyters op 10 juni 2016, over deze onderwerpen: Werk, werkloosheid en werkgelegenheid

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters legde vandaag aan de regering de definitieve bedragen voor van het vernieuwde en vereenvoudigde doelgroepenbeleid. Door tijdelijke kortingen te geven in de RSZ-bijdragen moeten de kansen op tewerkstelling van jongeren, 55-plussers en arbeidsgehandicapten verhogen. Op 1 juli zal het nieuwe vereenvoudigde systeem van start gaan.

In het Vlaams Regeerakkoord werd afgesproken om het kluwen van doelgroepmaatregelen te ontwarren en beter af te stemmen op de Vlaamse arbeidsmarkt in een Vlaams Banenpact. Er werd gekozen voor drie doelgroepen, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Jongeren moeten zo snel als mogelijk aan een baan geraken. Hoe langer de eerste job op zich laat wachten, hoe groter hun afstand tot de arbeidsmarkt wordt en hoe moeilijker het wordt een job te vinden. Daarnaast kiezen we voor 55-plussers omdat we allemaal langer aan het werk moeten, als we ons sociaal systeem draaiende willen houden. En voor personen met een arbeidshandicap zorgen we voor een compensatie voor hun productieverlies.”

De hervorming van het doelgroepenbeleid is met de beslissing van vandaag volledig rond, en kan nu definitief van start gaan op 1 juli 2016. De hervorming van de RSZ-kortingen is een onderdeel van een ruimer pakket maatregelen op de arbeidsmarkt. Zo wordt met de sociale partners nog gewerkt aan een kwalitatief onderdeel met ondermeer werkervaring voor langdurig werkzoekenden en opleidingsincentives.

1. Jongeren

  • RSZ-korting voor laaggeschoolde en middengeschoolde jongeren onder de 25 jaar
  • Loongrens: 2.500 euro/maand in het eerste jaar; 2.700 euro/jaar in het 2de jaar
  • korting per kwartaal:
      Jaar 1 Jaar 2
    Laaggeschoolden 1 150 1 150
    Middengeschoolden 1 000 1000

     

2. 55-plussers

  • De korting voor 55-plussers geldt voor zowel aanwerving als retentie
  • Loongrens: 4466,66 euro/maand
  • Korting per kwartaal:
      55-59 jaar vanaf 60 jaar
    Retentie  600 1 150
    Aanwerving (gedurende 2 jaar)  1 150 1 500

     

3. Personen met een arbeidshandicap

Voor personen met een arbeidshandicap behouden we de huidige Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), met de huidige modaliteiten. Maar breiden we de doelgroep uit naar mensen uit de sociale economie. Mensen die doorstromen vanuit de sociale economie naar een job in het normaal economisch circuit zullen op de VOP kunnen rekenen. Voortaan kunnen ook zelfstandigen in bijberoep ook op de premie rekenen.

Vlaams minister Muyters spreekt van een historische vereenvoudiging: “Het kluwen van 36 verschillende doelgroepenmaatregelen is pas sinds de jongste staatshervorming een Vlaamse bevoegdheid geworden. Wij hebben meteen gekozen om die wirwar aan maatregelen te ontrafelen in 3 duidelijke vastomlijnde groepen, waarvoor een extra inspanning geleverd moet worden. Eenvoud en transparantie staan voorop. Op die manier hervormen we een werkgelegenheidsinstrument op maat van de Vlaamse arbeidsmarkt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is