Vlaanderen stimuleert innovatie en investeert in kmo’s

Door Philippe Muyters op 22 juli 2015, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Ondernemen, Innovatie, Verandering
Vlaanderen stimuleert innovatie en investeert in kmo’s

Minister van Economie Philippe Muyters vereenvoudigt de kmo-portefeuille en lanceert groeisubsidies voor bedrijven. Daarnaast zet Vlaanderen in op innovatieve samenwerkingen met een grote economische meerwaarde. De Vlaamse Regering geeft hiermee een boost aan het ondernemerschap.

In het Vlaams regeerakkoord is het opnieuw aanzwengelen van het bedrijfsleven een speerpunt. Minister Muyters investeert daarom in laagdrempelige maatregelen, die rekening houden met wat de bedrijven echt nodig hebben voor hun ontwikkeling.

Steun voor groei kmo’s

De kmo-portefeuille is zo’n succesvol en gewaardeerd instrument, dat ondernemingen ondersteunt in hun zoektocht naar advies en coaching. Om die steun toegankelijk en eenvoudig te houden, wordt de kmo-portefeuille voortaan niet meer inhoudelijk opgedeeld. Kmo’s beslissen met andere woorden voortaan zelf wat ze nodig hebben om de kwaliteit van hun werking op te krikken. Voor kleine ondernemingen is er een steunplafond van 10.000 euro. Voor middelgrote ondernemingen bedraagt dat plafond 15.000 euro.

Daarnaast komt er een groeisubsidie voor bedrijven die willen innoveren, de internationale activiteiten uitbreiden of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Daarvoor maakt de Vlaamse overheid per bedrijf maximum 25.000 euro vrij voor extern advies en 25.000 euro voor een aanwerving (1 jaar).

Economische impact van innovatie moet stijgen

De Vlaamse Regering schaarde zich ook achter sterkere strategische samenwerkingsverbanden tussen bedrijven. Ondernemingen die kennis delen en samenwerken met kennisinstellingen spreiden niet alleen het risico, maar bereiken vaak ook mooiere resultaten. De economische impact van innovatie moet daarmee de komende jaren gevoelig stijgen.

In grote lijnen zullen er twee soorten clusters ontstaan: de speerpuntclusters en de innovatieve bedrijfsnetwerken. De speerpuntclusters omvatten de grote innovatieve domeinen, die in de toekomst economisch het verschil kunnen en zullen maken. Daarnaast zullen een aantal (kleinere) innovatieve bedrijfsnetwerken ontstaan, die toekomstig potentieel aanboren, opkomende markten verkennen of een aantal kleinere initiatieven bundelen.

Initiatief van op het terrein zelf moet de katalysator zijn volgens minister van Innovatie Muyters: “Als je wil dat innovatie een blijvend effect heeft, moeten de bedrijven zelf echt vragende partij zijn en de meerwaarde ervan inzien.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is