Vlaamse overheid pakt eigen energieverbruik grondig aan

Door Philippe Muyters op 1 juli 2016, over deze onderwerpen: Innovatie

Vlaanderen neemt de strijd tegen klimaatopwarming ernstig en werkt daarom volop aan het ambitieuze klimaatactieplan 2020-2030. Daarnaast wil de Vlaamse overheid op korte termijn vooral ook zelf het goede voorbeeld geven. Met drie actieplannen wil Vlaanderen tegen 2020 wezenlijke inspanningen leveren voor het klimaat. Vandaag werd het “Actieplan Energie-efficiëntie voor de Vlaamse overheid” als eerste goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Op de Vlaamse klimaattop van april dit jaar engageerde de Vlaamse regering zich tot een reductie van de CO2-emissies met minstens 40% en een reductie van het primair energieverbruik met minstens 27% tegen eind 2030, voor de hele Vlaamse samenleving. Om deze klimaatdoelstellingen te realiseren, pakt de overheid ook haar eigen mobiliteit, de energie-efficiëntie van haar eigen gebouwen en infrastructuur en haar organisatiecultuur aan. Vandaag start ze alvast met het actieplan energie-efficiëntie. Energie-efficiëntie biedt namelijk een belangrijk deel van de oplossing om de klimaatdoelstellingen voor 2020 te halen: zonder comfortverlies optimaliseer je de infrastructuur en verlaag je blijvend de CO2-uitstoot en de energiefactuur.

Actieplan Energie-efficiëntie voor de Vlaamse overheid

De opzet van het plan is om met een goed energiebeheer het energieverbruik van de Vlaamse overheid jaarlijks met 2,09% te verminderen.

Minister van economie en innovatie Philippe Muyters: ”De Vlaamse overheid neemt haar verantwoordelijkheid en kijkt eerst bij zichzelf waar het beter kan. Het Vlaams EnergieBedrijf zal daarom het actieplan trekken, zij kunnen snel zien waar de besparing te halen valt en publieke diensten begeleiden om efficiënter om te springen met hun energie. Door zelf het succes van energie-efficiëntie aan te tonen, kunnen we met nog meer vertrouwen het engagement van de hele Vlaamse samenleving vragen om slim te investeren en efficiënt om te gaan met energie.

Om de besparing van 2,09% te realiseren, zal het Vlaams EnergieBedrijf nauw samenwerken met het Facilitair Bedrijf en het departement Kanselarij en Bestuur. Het plan voorziet ook rapportageverplichting. Om te weten wat er effectief bespaard is, moet de overheid immers eerst een beter zicht krijgen op wat ze nu verbruikt. Alle energiegegevens worden in één gemeenschappelijk systeem ‘Terra’ beheerd.

Acties voor energie-efficiëntie

Voor overheidsdiensten met een energiekost hoger dan 200.000 euro wordt vanaf 2017 een verrekeningsmechanisme opgezet, waarbij jaarlijks 2,09% van het energiebudget wordt gereserveerd om energiebesparende uitgaven te doen. Vanaf 2018 zal deze maatregel ook van toepassing zijn op overheidsdiensten met meer dan 100.000 euro energieverbruik. 

Energiebesparende uitgaven kunnen effect hebben op korte, middellange en lange termijn. Maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 2 jaar zijn bijvoorbeeld potentieelscans, regeltechnische optimalisaties, meetcampagnes en submetering. Het gros van de besparingen zal echter vooral in acties liggen met een terugverdientijd tussen de 2 en de 5 jaar, zoals vernieuwing van verlichting, vernieuwing van de verwarmingsinstallatie of warmtekrachtkoppelinginstallatie (WKK), warmtepompen, vraagsturing en gebouwbeheersystemen. Omdat de investeringskost voor deze projecten hoger ligt, maakt de Vlaamse overheid bovendien 4 miljoen euro uit het klimaatfonds vrij. De projecten worden geselecteerd door middel van een oproepsysteem, waarbij de meest kostenefficiënte projecten eerst aan bod komen.

Reacties Vlaamse regering:

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: “Om de omslag te maken naar een koolstofarme samenleving stellen we duurzame energiedoelen op en verwachten we een inzet van de hele samenleving. De eerste Vlaamse Klimaattop gaf hiertoe het startschot en op 1 december volgt een tweede Klimaat- én Energietop waar de voltallige Vlaamse regering aan meewerkt. Intussen zitten we allesbehalve stil en dragen we als overheid zelf actief bij. Inzetten op energie-efficiëntie bij de Vlaamse overheid is niet alleen goed voor het klimaat - de groenste energie is de energie die je niet verbruikt - maar zorgt er tegelijk voor dat onze overheidsinstanties kosten besparen ten voordele van hun maatschappelijke taken”.

Minister Bart Tommelein: “Vanaf 2017 zullen alle Vlaamse overheidsinstanties jaarlijks 2% minder energie verbruiken. Op die manier willen we als overheid het goede voorbeeld geven: we engageren ons voor de klimaatdoelstellingen, we besparen structureel op de Vlaamse begroting en we bezorgen onze bouwsector extra opdrachten. Overheidsinstanties die méér energie besparen dan vooropgesteld, mogen zelf beschikken over de vrijgekomen middelen. Zo belonen we de goede leerlingen van de klas.”

Minister Liesbeth Homans: “Als minister bevoegd voor het vastgoedbeleid van de Vlaamse overheid zet ik voluit mijn schouders onder dit actieplan. De voorbije 3 jaar realiseerden we door diverse energiebesparende maatregelen en een professioneel vastgoedbeheer een daling van het elektriciteitsverbruik met 12%, en 18% voor wat het gasverbruik betreft in onze grote gebouwen. Ik ben van plan meer dan ooit op de ingeslagen weg verder te gaan. Dat komt niet alleen het klimaat ten goede, maar zorgt ook voor een efficiëntere overheid die zuinig omspringt met haar middelen.”

Minister Joke Schauvliege: “De Vlaamse klimaattop van 19 april 2016 gaf de aftrap voor een klimaattraject waarmee we samen - met concreet klimaatengagement van iedereen - de klimaatuitdaging een antwoord willen bieden. Deze Vlaamse Regering stelt haar engagement meteen scherp door de ambitie op te nemen om tegen 2030 minstens 40% minder CO2 uit te stoten en haar energieverbruik met 27% te verminderen. Met actiepannen voor gebouwen en infrastructuur, mobiliteit en de eigen organisatiecultuur willen we daar concreet uitvoering aan geven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is