Stijging Vlaamse inkomsten is te danken aan efficiënte werking, niet aan belastingverhogingen

Door Philippe Muyters op 7 maart 2013, over deze onderwerpen: Belastingen, Vlaamse begroting

Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters weerlegt de kritiek van federaal vicepremier Vande Lanotte dat de fiscale inkomsten nergens in Europa zo sterk stijgen als in Vlaanderen. “De meerinkomsten zijn te danken aan een betere werking van onze diensten", reageert hij.
 
Dat de taks op arbeid stijgt met 800 miljoen euro is klinkklare onzin, volgens Muyters: “Iedereen was het erover eens dat de jobkorting in tijden van crisis onzinnig was. Ze had geen enkel effect op de werkgelegenheid. Wij vervingen de jobkorting daarom door maatregelen die wél een effect hebben: armoedetrajecten, kinderopvang, meer IBO’s …”
 
De stijging van de Vlaamse inkomsten ligt enkel aan een betere inning. Sinds Vlaanderen zelf de verkeersbelastingen int, kan ze bijvoorbeeld betere resultaten voorleggen dan de federale dienst.

Het grote verschil met de federale begroting is dat de stijging van de inkomsten daar wél het gevolg is van een extra belasting op bedrijfswagens, roerende voorheffing, accijnzen, dienstencheques, en veel meer. “Zelfs de Nationale Bank zegt dat dit een nooit geziene hoogte heeft bereikt", besluit minister Muyters.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is