Sport en Onderwijs slaan handen in elkaar voor meer en betere sportinfrastructuur

Door Philippe Muyters op 7 september 2016, over deze onderwerpen: Schoolinfrastructuur, Sportinfrastructuur, Sport

Meer en betere sportinfrastructuur voor iedere Vlaming: dat is het streven van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. “Daartoe moeten we investeren in nieuwe sportinfrastructuur, maar ook de bestaande accommodatie optimaal benutten,” vindt de minister. Zo ziet hij in scholen nog heel wat waardevolle infrastructuur waarvan sportclubs onvoldoende gebruik (kunnen) maken. “Ik wil onze scholen overtuigen om die ook na school, in het weekend en in de vakantie open te stellen”, zegt Muyters. Samen met zijn collega van Onderwijs trekt hij bijna 2,4 miljoen euro uit om dat ook praktisch mogelijk te maken.

Vaak wordt de bestaande infrastructuur niet gebruikt om praktische redenen, zoals het gebrek aan een aparte toegang. Of omdat de belijning van de sportvloer niet overeenstemt met sporttechnische reglementen, waardoor die voor clubs minder aantrekkelijk is. “Via enkele goed gekozen pilootprojecten kunnen scholen nu met financiële ondersteuning op zoek naar concrete oplossingen”, zegt Muyters. Concreet kunnen zij tot 200.000 euro subsidie krijgen voor infrastructuurwerken en tot 30.000 euro voor exploitatiekosten. Daarbij kan het gaan om werken die de accommodatie ook buiten de schooluren toegankelijk maken, zoals deuren of een badgesysteem, en werken die de kwaliteit van de infrastructuur verbeteren voor het sportieve gebruik, zoals een nieuwe sportvloer of bergruimte voor sportmateriaal.

Praktische begeleiding

Naast financiële ondersteuning krijgen scholen ook praktische begeleiding. Het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB) zal goede praktijken verzamelen en communiceren naar de hele onderwijssector.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is