Reactie Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op berichtgeving katholiek onderwijs in verband met buitenschoolse kinderopvang

Door Philippe Muyters op 14 oktober 2016, over deze onderwerpen: Werk, werkloosheid en werkgelegenheid

In een aantal kranten beweert de koepel van het katholiek onderwijs vandaag dat de hervorming van het PWA-systeem zal leiden tot een verdrievoudiging van de kosten van de buitenschoolse kinderopvang. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters ontkent met klem deze bewering. Ook na de hervorming zullen de scholen kunnen rekenen op werkzoekenden via het nieuwe wijk-werken.

De Vlaamse Regering heeft beslist om het bestaande PWA-systeem om te vormen naar een activerend werkgelegenheidsinstrument. In plaats van mensen eeuwigdurend in een statuut te plaatsen, kiest deze regering ervoor om hen sterker te maken en competenties aan te reiken zodat ze op een dag hopelijk kunnen doorstromen naar een andere job. Om hen een opstap te bieden naar werk, wordt het nieuwe wijk-werken (zoals de vervanger van PWA heet) beperkt tot 6 maanden, een maal verlengbaar met nog eens 6 maanden.

Het katholiek onderwijs meent nu dat deze hervorming zal leiden tot een verdrievoudiging van de kost van de buitenschoolse kinderopvang. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters betreurt dat de koepel de zaken op een dergelijk verkeerde manier voorstelt: “Werkelijk nérgens in onze hervorming staat dat de scholen niet langer gebruik zullen kunnen maken van het systeem van wijk-werken. Niemand verplicht de scholen om hun PWA’ers te vervangen door contractuelen. Zij zullen kunnen rekenen op wijk-werkers, en ik hoop ook dat ze dat zullen doen. Scholen bieden een mooie omgeving om mensen competenties bij te brengen, sterker te maken en hen een opstap te bieden naar een volgende fase in hun leven. Het is niet mijn taak als minister van Werk om goedkope werkkrachten te leveren. Ik moet mensen helpen om sterker te worden zodat ze hun weg kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Het wijk-werken biedt een belangrijke groep de kans om stappen vooruit te zetten in het leven. Ik hoop dat ik met de koepel die ambitie deel.

Voor de mensen die op dit moment in een PWA-statuut zitten, verandert er overigens niks. Zij kunnen hun activiteiten zoals ze vandaag zijn blijven verderzetten.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is