Pact tegen krapte op de arbeidsmarkt

Door Philippe Muyters op 10 januari 2018, over deze onderwerpen: Werk, werkloosheid en werkgelegenheid

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters gaat met de Vlaamse werkgevers Voka en Unizo een pact afsluiten om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Het pact omvat engagementen van zowel de overheid als de werkgevers.

 

 

 

 

De krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt wordt dag op dag meer voelbaar. Het aantal werkzoekenden daalt al meer dan twee jaar aan een stuk en de VDAB ontving het afgelopen jaar een recordaantal vacatures. Steeds meer Vlaamse bedrijven hebben het moeilijk om de geschikte krachten te vinden. Hoewel de VDAB al heel veel doet om werkzoekenden naar de juiste vacatures te leiden, roept Vlaams minister van Werk de werkgevers Voka en Unizo rond de tafel om oplossingen te vinden.

Het pact omvat 4 onderdelen:

Betere screening langdurig werkzoekenden
Langdurig werkzoekenden staan verder af van de arbeidsmarkt, maar bezitten een pak competenties en talenten die zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt. De VDAB zal de stock van langdurig werkzoekenden nog beter en sneller screenen zodat hun aanwezig potentieel sneller benut kan worden.

Verbetering van competentiegerichte matching
VDAB werkt al een aantal jaar met competenties. Niet wat iemand ooit gestudeerd heeft of als vorige job heeft uitgevoerd, is bepalend voor passende vacatures. Maar wel wat iemand kent, kan of nog kan leren. Werkzoekenden worden omschreven volgens die competenties. Samen met de werkgevers zullen we ervoor zorgen dat meer vacatures ook op die manier omschreven worden, zodat de matching nog beter wordt.

Vereenvoudiging en vermeerdering IBO en werkplekleren
De Individuele Beroepsopleiding (IBO) en het werkplekleren worden hoog aangeschreven als wervingskanaal. Iemand leert immers bij op de werkvloer waar hij/zij later een job zal uitvoeren. Samen met de VDAB is vandaag beslist om een vereenvoudiging van die IBO’s door te voeren, zodat het instrument nog meer ingezet kan worden, zowel door VDAB als door haar partners. Ook de werkgevers engageren zich om meer in te zetten op competentie-ontwikkeling en werkplekleren, en zodoende IBO op termijn te verdubbelen.

Verhoging van de sollicitatiefeedback
Als een sollicitatie niet succesvol is verlopen, kan de werkgever aan de VDAB feedback geven waarom dat het geval is. Die informatie is voor de VDAB zeer nuttig om werkzoekenden beter te begeleiden en meer geschikte vacatures te bezorgen, maar kan ook een signaal zijn voor een beter controle of sanctionering van de werkzoekende. Met de VDAB wordt bekeken hoe er van werkgevers snel en laagdrempelig feedback over sollicitanten opgevraagd kan worden. De werkgevers engageren zich om hun leden meer aan te zetten om die feedback te geven.
 

Minister Muyters: “De VDAB screent, leidt op, begeleidt en activeert zo veel als mogelijk alle ingeschreven Vlaamse werkzoekenden. Vorig jaar werd al een versnellingsplan en een actieplan goedgekeurd om een consequente controle en opvolging van werkzoekenden te verbeteren. Dit pact is daar een aanvulling op. Binnen onze Vlaamse bevoegdheden is er geen regelgeving meer die we kunnen aanpassen om de krapte het hoofd te bieden. Vandaar dat ik met de werkgevers rond de tafel ga zitten en hen voorstel om rond deze vier praktische punten nog stappen vooruit te zetten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is