U bent hier
Minister Muyters schrapt zestigprocentregel voor dienstenchequebedrijven

Dienstencheque-ondernemingen moeten niet langer voldoen aan de verplichting om bij aanwervingen minstens zestig procent te rekruteren bij uitkeringsgerechtigde werkzoekenden of leefloners. In de praktijk viel die vroegere federale regel voor veel ondernemingen in Vlaanderen amper na te leven. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters bereikte intussen ook een akkoord met de sector over alternatieven om die groepen kansen te blijven geven.
Om zwartwerk tegen te gaan en gezinnen te ondersteunen, besliste de Vlaamse Regering in het regeerakkoord om het systeem van de dienstencheques te behouden. Door de zestigprocentregel af te schaffen, biedt zij de sector nu bovendien meer flexibiliteit. “Die regel blijkt niet het geschikte middel om laaggeschoolde en langdurig werkzoekenden aan het werk te krijgen”, stelt minister Muyters. “Doordat het percentage per vestiging én per kwartaal berekend werd, was het in grote delen van Vlaanderen praktisch onmogelijk om aan de regel te voldoen. Er is niet genoeg reserve binnen de groep van werkzoekenden met een uitkering om elke keer opnieuw uit te rekruteren. Bovendien houdt de regel geen rekening met regionale verschillen in krapte op de arbeidsmarkt.”
Alternatieven
De Vlaamse Regering blijft uiteraard wel bij haar doelstelling om laaggeschoolde en langdurig werkzoekenden maximaal aan een job te helpen. Zij zet daarom volop in op alternatieven voor die zestigprocentregel. Met de werkgeversorganisaties van de dienstenchequesector bereikte minister Muyters alvast een akkoord over wederzijdse engagementen om die doelgroep voldoende aan bod te laten komen. “De VDAB zal haar acties inzake de screening en de toeleiding naar de dienstenchequebedrijven verderzetten en versterken. En ook die bedrijven zelf ontwikkelen acties om de aanwervingskansen van die groep te stimuleren. Het gaat dan concreet over coaching en opleidingen, registratie van vacatures, ondersteuning bij mobiliteitsproblemen, en zo meer. Maar vooral het engagement om systematisch feedback te geven bij sollicitaties zal nuttig zijn om de individuele begeleiding van die groep verder te verfijnen”, besluit de minister.