Jaarlijks 819.000 euro voor brug tussen wetenschap en jongeren

Door Philippe Muyters op 26 december 2017, over deze onderwerpen: Economie, Innovatie

De Vlaamse Regering geeft tot 2022 jaarlijks 819.000 euro aan de Roger Van Overstraeten Society vzw (RVO-society) om de brug te slaan tussen onderzoek, jongeren en de brede maatschappij. RVO-society zal de komende 5 jaar extra inzetten op betrokkenheid van burgers bij wetenschap, het zogenaamde citizen science.

RVO-society bestaat sinds 2001 en promoot STEM in het onderwijs en in de vrije tijd. De vzw in ingebed in het Leuvense imec, maar heeft verschillende universiteiten en IT-bedrijven als structurele partner. Ze werken op 3 fronten: onderwijs door het ontwerpen van educatief materiaal; het inrichten van de STEM-academies als hobby voor jongeren; de organisatie van events waar het brede publiek kan kennismaken met techniek en wetenschap. RVO-society concentreert zich op jongeren tussen 5 en 25 jaar.

“Techniek en wetenschap sijpelt door in elke vezel van onze samenleving,” zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters, “Het is van belang dat we jongeren daar bewust van maken en hen kriebelen om ook in die richting verder te gaan. Daar heeft RVO-society in het verleden al heel wat kennis en kunde rond opgebouwd. We gaan hen de komende 5 jaar verder ondersteunen, met nog meer focus op citizen science.”

RVO-society blijft inzetten op de 3 blokken:
- ontwikkelen van educatief materiaal voor scholen, vanaf kleuters van 5 jaar
- inrichten van de STEM-academies als een prikkelende vrijetijdsactiviteit voor jongeren
- verhogen van de maatschappelijke betrokkenheid voor wetenschap en onderzoek

Vooral in die laatste opdracht ligt nog een mooie uitdaging vindt minister Muyters: “We moeten de maatschappelijke relevantie van wetenschap beter zichtbaar maken. Dat kan bijvoorbeeld door de organisatie van opdrachten zoals: ontwerp een systeem waarmee jong dementerenden meer greep krijgen op hun dagindeling. Die opdrachten kunnen de mogelijkheden van innovatieve technologie voor onze maatschappij demonstreren. Maar ook de citizen science-opdracht kan een hefboom zijn. Burgers kunnen helpen om grote sets diverse data te verzamelen, die door onze wetenschappers gebruikt kunnen worden. En met de technologie uit de smart cities kunnen grote hoeveelheden spontaan verzamelde verwerkt en gedeeld worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is