Honderd miljoen euro voor meer en ambitieuzer ondernemerschap

Door Philippe Muyters op 23 mei 2016, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen, Verandering
Honderd miljoen voor meer en ambitieuzer ondernemerschap

“Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers”, zegt Vlaams minister van Economie Philippe Muyters. Om het ondernemerschap in Vlaanderen aan te zwengelen en meer ambitie in te pompen, investeert hij de komende vier jaar honderd miljoen euro in een brede waaier aan projecten. Elf partners werden geselecteerd, in een vernieuwde vorm van resultaatgerichte samenwerking.

“De overheid speelt al haar rol om het ondernemers zo gemakkelijk mogelijk te maken hun onderneming te starten of te leiden”, legt de minister uit. “Maar daarnaast spelen nog een hele reeks andere factoren mee die het ondernemersklimaat mee bepalen. Denken we bijvoorbeeld aan de beeldvorming over ondernemerschap, het stigma op falen en de begeleiding van jonge ondernemers of sterke groeiers. Dat zijn dingen die partnerorganisaties van de overheid vaak beter, creatiever of efficiënter kunnen aanpakken. Om die facetten te dekken, schreven we een overheidsopdracht uit, waar iedereen met een goed idee kon op intekenen.”

Breuk met het verleden

Voor het eerst worden in de contracten met de partnerorganisaties ook concrete engagementen en resultaten en een jaarlijkse evaluatie vastgelegd, met een koppeling naar de financiering. “We hebben in een open competitie de inbreng van de markt gevraagd en de beste projecten geselecteerd”, aldus Muyters. “Die bundelen we nu in duidelijke partnerships op lange termijn, waarbij we betalen voor concrete projecten op basis van hun gerealiseerde output, resultaat en impact. Dat is een duidelijk systeem, met precies toegewezen verantwoordelijkheden. Het is ook een breuk met de logica uit het verleden, waarbij subsidies werden gegeven aan organisaties zonder dit te koppelen aan het behalen van doelen.” Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal de hele operatie begeleiden, ondersteunen en gericht bijsturen waar nodig.

Drie projectdomeinen

De overheidsopdracht spitst zich de komende jaren toe op drie domeinen:

  1. Het creëren van een cultuur van (ambitieus) ondernemerschap in Vlaanderen: Ondernemen begint bij een juist beeld van ‘de ondernemer’ en nadenken over ondernemer worden. In vergelijking met het Europese gemiddelde hinkt Vlaanderen hier wat achterop. Doelstelling is de perceptie over ondernemers en ondernemerschap positief te beïnvloeden, ondernemerschap te positioneren als een valabele carrièrekeuze en het stigma op falen weg te nemen. In dit onderdeel zitten inspirerende voorbeelden en sensibiliseringsacties zoals de Dag van de Ondernemer, de Fuckup Nights of Failing Forward van Startups.be en een nieuw te ontwikkelen televisieprogramma door Flanders DC.
     
  2. De begeleiding op maat van de levenscyclus van het bedrijf, met focus op (pre)starters en met aandacht voor financiering en continuïteit: De levenscyclus van een bedrijf omvat klassiek een aantal fases: van (pre)start en groei tot stopzetting of bedrijfsoverdracht. In elk van die levensfases heeft een bedrijf andere en specifieke wensen en noden. We bieden een goede mix van netwerkingsmogelijkheden voor zowel startende als gevestigde ondernemers aan, waarbij ook aandacht geschonken wordt aan de toegang tot financiering en continuïteit (financiële geletterdheid, ondersteuning bedrijven in moeilijkheden, opvolging en overname, enzovoort).
     
  3. Hoge groeibedrijven/ambitieus ondernemerschap: Groei is in elke levensfase van een bedrijf van belang. Maar bedrijven met een hoog groeipotentieel hebben toch gespecialiseerde programma’s nodig. Die moeten hen helpen hun groeipijnen te overwinnen en hun innovaties sneller naar de markt te brengen. We bieden hen selectieve netwerken aan om kruisbestuivingen bij onze hoge groeibedrijven te stimuleren. 

Meer informatie over deze drie projectdomeinen vind je hier.

Ontdek alle ondersteunde projecten op de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen: www.vlaio.be/ambitieusondernemerschap.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is