U bent hier
Grensoverschrijdend gedrag in de sport voorkomen

Heel wat consternatie in de Vlaamse judowereld, waar recent een aantal verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de oppervlakte kwamen. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters vindt het belangrijk dat slachtoffers gehoor krijgen en wijst de sportfederaties op hun verantwoordelijkheden. “Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan niet, punt uit”, stelt hij onomwonden. “Niet in de jeugdbeweging, niet in de school, niet in het bedrijfsleven, niet in de sport, nergens.”
Intussen maken heel wat sportfederaties al goed gebruik van het instrumentarium dat de Vlaamse overheid de jongste jaren heeft opgebouwd rond - onder meer - ethiek in de sport. Minister Muyters heeft Sport Vlaanderen en ICES, het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport, alvast gevraagd om die goede en minder goede praktijken in kaart te brengen. “Zo kunnen we de ervaringen van sportfederaties die degelijk werk leveren rond die problematiek, delen met federaties waar het duidelijk minder goed loopt.”
Slachtoffers een stem geven
Wie zelf geconfronteerd wordt met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport, kan met zijn of haar verhaal terecht bij het Europese VOICE-project van criminologe Tinne Vertommen. “De acties die we nu al enkele jaren voeren, hebben mee gezorgd voor een sfeer waarin getuigenissen mogelijk zijn”, merkt Muyters op. “Het belangrijkste is volgens mij dat slachtoffers die willen getuigen, weten waar ze terechtkunnen. VOICE is daarvoor het eerste aanspreekpunt: iedereen kan er anoniem terecht met zijn of haar verhaal.” Meer informatie over de andere meldpunten vind je hier.