U bent hier
Europa actualiseert verdrag voetbalveiligheid

Naar aanleiding van het EK voetbal in Frankrijk stelt Europa een nieuw verdrag voor voetbalveiligheid voor. Naast de evidente zaken rond veiligheidsbeleid komt er ook een extra focus op preventie en supportersbetrokkenheid. Vlaams sportminister Philippe Muyters spreekt van een evenwichtig verdrag dat ook oog heeft voor de betrokkenheid van de supporters zelf.
Voetbal en hooliganisme of geweld worden helaas veel te vaak in één en dezelfde zin genoemd. Na het Heizeldrama in 1985 besliste Europa om gezamenlijk werk te maken van veiligheid tijdens voetbalwedstrijden en andere sportevenementen. De klemtoon van dat verdrag kwam heel uitdrukkelijk bij het veiligheidsaspect te liggen. Op dat moment was dat een begrijpelijke keuze, maar meer dan 30 jaar later is het verdrag aan een herziening toe.
In de nieuwe tekst komt veel meer nadruk op preventie, het bevorderen van een ethisch sportklimaat, de promotie van fair play, verdraagzaamheid en antidiscriminatie en supportersbetrokkenheid. Die nadruk op de 'zachtere’ kant van sport komt er niet toevallig, zegt Vlaams minister Muyters: “In de afgelopen jaren werd veel kennis opgebouwd rond preventie en de rol die sport daar zélf in kan opnemen. Dat gaat heel breed: van de voorbeeldrol die topsporters en vedettes kunnen vervullen over fair play en hoffelijkheid in de jeugdopleidingen tot het betrekken van supportersverenigingen in het veiligheidsbeleid van sportevenementen. Elk van die onderdeeltjes in het grote radarnetwerk kunnen positieve effecten hebben op de beleving van sport. Maar het repressieve luik van veiligheid blijft uiteraard ook een essentieel onderdeel van dit verdrag.”
Het nieuwe verdrag wordt nu zondag plechtig getekend op het EK voetbal in Frankrijk. Dat er nog veel werk aan de winkel is, bewezen de vele rellen aan het begin van dit voetbaltornooi. Minister Muyters: “Sport is emotie en heeft de kracht om enorme effecten te hebben, zowel positief als negatief. In zijn negatiefste vorm zijn dat rampen zoals het Heizeldrama of de vechtpartijen tussen de Russische en Engelse fans van enkele weken geleden. In zijn positiefste vorm zijn dat de volksfeesten waarbij fans van rivaliserende teams samen feest vieren, zoals de taferelen die we bijvoorbeeld gezien hebben bij de Ierse en Belgische supporters. Sport heeft de kracht om mensen te verenigen en verschillen uit te vlakken. Dat potentieel proberen we te maximaliseren, zodat sport altijd en overal een echt feest kan zijn.”