U bent hier
Code Muyters

Waar het om gaat.
Zweet. Daar gaat het om. En ook nog om hartslag, focus, karakter. Het gaat om teamspirit of eenzame strijd, het gaat om zegehonger, teleurstelling en spelplezier. Het gaat om de sporter.
Een sporter die de eindmeet nadert, de bal beroert of over de lat zweeft, wil zich dan ook geen zorgen maken in structuren en processen, financiering, vergaderingen, kalenders, organisatorische problemen,… En toch: zonder dit kader zou hij of zij wellicht niet eens aan sporten toekomen.
Ik ben dan ook bijzonder dankbaar voor de vele duizenden mensen die met hun groot sporthart kamperen in bestuurskamers en vergaderzalen. Vaak vrijwillig en onbaatzuchtig.
De verwachtingen waar deze sportieve bestuurders vandaag moeten aan voldoen, zijn niet min. Sporters verwachten van hun club- en federatiebesturen een professionele aanpak. Overheden en de andere organisaties waarmee bestuursniveaus onvermijdelijk in aanraking komen, willen transparantie. En binnen de sportieve organisatie op zich is nood aan een efficiënt beheer.
Kortom: er is nood aan ‘goed bestuur’.
Binnen de bedrijfswereld is dat principe intussen lang ingeburgerd. Maar wat betekent het voor sportfederaties en sportclubs? En vooral… hoe pas je dat toe?
De voorliggende code gaat uit van 3 belangrijke dimensies: transparantie, democratie en interne verantwoording en controle. Het is het resultaat van een grondige studie – waarvoor mijn bijzondere dank aan professoren Edith Drieskens en Arnout Geeraert – gebaseerd op bestaande goede praktijken, op gesprekken met experten en met input van het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES). Maar bovenal: gebaseerd op een bevraging van de Vlaamse sportwereld.
Het ideaalbeeld van ‘goed bestuur’ ontstond dus in gesprek mét de Vlaamse sportfederaties. De code is dan ook geen ivoren torendictaat maar vooral een praktische leidraad met principes, criteria en tips die het mogelijk maken om dat ideaalbeeld te bereiken.
‘Goed bestuur’ is echter veel meer dan een stel regeltjes. Het is een mentaliteit. Het is de wil om het steeds beter te willen doen, om steeds meer kwaliteit te willen leveren. Een sportmentaliteit eigenlijk.
Want daar gaat het om. Om de sporter.