U bent hier
Beter goede preventie dan verplichte algemene hartscreening
In een reactie op het betreurde overlijden bij de Antwerp 10 Miles pleit Vlaams minister van Sport Philippe Muyters voor goede preventie, voorbereiding en gerichte screening, in plaats van het opleggen van een verplichte hartscreening voor iedereen. De vragenlijst op www.sportkeuring.be zoals die tijdens de vorige regeerperiode opgesteld werd, biedt een goed instrument.
Minister van Sport Philippe Muyters betuigt zijn medeleven aan de familie en vrienden van de jonge loper die helaas het leven liet na afloop van de Antwerp 10 Miles afgelopen zondag: “We willen zoveel mogelijk mensen aan het sporten brengen. Ik blijf bij mijn overtuiging dat we zoveel mogelijk mensen aan het sporten moeten brengen, omdat het gezond is voor lichaam én geest. Maar sport is alleen gezond, als je ook gezond sport. Een goede voorbereiding en preventie zijn essentieel. Ik ben uiteraard niet op de hoogte van de precieze omstandigheden, en wil absoluut niemand met de vinger wijzen, maar sporters moeten weten dat blessures -al dan niet aan het hart- voorkomen kunnen worden. Alle sporters moeten zich daar bewust van zijn.”
Het pleidooi om elke jongere verplicht een hartscreening te laten ondergaan, is niet het juiste middel om dergelijke te betreuren gevallen te voorkomen. Niet alleen levert een algemene screening soms een vals positief of negatief resultaat op, ook zijn er naast hartfalen veel andere te vermijden blessures. Minister van Sport Philippe Muyters: “Samen met de sportartsen hebben we vorige legislatuur een zelflerend systeem op poten gezet dat eenvoudig via de huisarts verloopt. De tests houden rekening met de leeftijd van de sporter en zijn ook sportspecifiek. Niet elke sportprestaties belast hetzelfde onderdeel van het lichaam op een even zware manier. Het is dus belangrijk dat de juiste dingen getest worden voor de sporter zijn activiteit aanvangt. De resultaten van de tests worden verwerkt, waarna de testen op termijn eventueel bijgestuurd kunnen worden als opgemerkt wordt dat een bepaalde blessure vaker voorkomt bij een bepaalde sport.”
Een sportmedische keuring gaat ook verder dan enkel een controle van het hart. Via een sportmedische keuring wordt de volledige sporter gecontroleerd en krijgt de sporter advies over het gezond beoefenen van zijn of haar sport. Het systeem werd uitgewerkt in samenspraak met de Vlaamse Vereniging voor Sportgeneeskunde en de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen.
Natuurlijk zal geen enkele test 100% lichamelijke zekerheid kunnen geven, beseft ook minister van Sport Muyters: “Tijdens de inspanning spellen tientallen andere factoren mee die invloed hebben op de prestatie en de lichamelijke last. Maar door de tests van www.sportkeuring.be en de informatieverstrekking die daar bij hoort, kunnen we sporters, ook de occasionele, meer inzicht geven in de inspanning die hij van zijn lichaam zal vragen. De sportfederaties en de organisatoren van sportwedstrijden en -manifestaties zouden er goed aan doen om hun sporters goed te informeren en aan te raden om de vragenlijst op www.sportkeuring.be in te vullen en voor een eventuele sportmedische keuring langs te gaan bij de huisarts.”