4 miljoen euro voor regeneratieve geneeskunde

Door Philippe Muyters op 31 oktober 2017, over deze onderwerpen: Innovatie
Ecosysteem regeneratieve geneeskunde

Vlaanderen en Nederland hebben beslist hun expertise op het vlak van regeneratieve geneeskunde te bundelen en samen een leidend onderzoekscentrum op te richten, “Regenerative medicine crossing borders”. Op vraag van Vlaams minister voor Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters, kent de Vlaamse Regering in een eerste fase een budget van 4 miljoen euro toe voor de ontwikkeling van een biologisch kniegewricht en een biosynthetische nier.

 

Regeneratieve geneeskunde maakt het mogelijk om zieke of beschadigde weefsels en organen te herstellen. Hiermee zouden chronische aandoeningen - die veelal langdurige, intensieve en kostbare zorg vragen - in de toekomst genezen kunnen worden.

RegMed XB (REGenerative MEDicine crossing Borders) is de naam van het nieuwe Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverband rond regeneratieve geneeskunde. In RegMed XB werken Nederlandse en Vlaamse kennisinstellingen, universiteiten, academische ziekenhuizen en bedrijven samen aan nieuwe oplossingen voor patiënten met diabetes, nierziekten en artrose. RegMed XB versterkt en bundelt het onderzoek dat aan de deelnemende kennisinstellingen plaatsvindt en helpt het mee in de markt te zetten. 

Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters: “Regeneratieve geneeskunde zal in de toekomst een belangrijk deel vormen van onze gezondheidszorg. Het zal in grote mate bijdragen aan duurzame zorg, omdat de ontwikkelde technologieën zorgen voor minder ingrijpende operaties, patiënten sneller zullen doen revalideren, orgaandonatie overbodig zullen maken of zware en dure therapieën als dialyse zullen vervangen. Vandaag investeer ik 4 miljoen euro in deze Vlaams-Nederlandse samenwerking omdat ik geloof in hun ambitie om binnen de tien jaar koploper te worden in regeneratieve geneeskunde in Europa, niet alleen op vlak van wetenschappelijk onderzoek, maar ook in het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor patiënten.

Niet alleen de maatschappelijke belofte is enorm, ook het economisch potentieel kan niet onderschat worden. De markt voor regeneratieve oplossingen groeit snel en hierrond ontstaan nieuwe Vlaamse bedrijven die regeneratieve geneesmiddelen ontwikkelen en internationaal op de markt plaatsen. Daardoor worden ook innovatieve bedrijven en toeleveranciers voor onderzoekdiensten en -apparatuur versterkt, zoals bioreactoren en biosensoren, kweekmedia en klinische testen, naast productietechnologie en -diensten, en distributie aangetrokken. Door de intense samenwerking wordt een ecosysteem ontwikkeld van bedrijven die banen creëren, en talent en investeringen aantrekken.

In een eerste fase worden de onderzoeksprojecten “Bio-Joint” en “Bio-Kidney” ondersteund, waarbij Vlaamse onderzoeksgroepen aan de KU Leuven en aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) betrokken zijn.

Bio-Joint
Professor Frank Luyten, verbonden aan de KU Leuven, is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van een biologisch kniegewricht. De complementaire expertise van de Nederlands partners ligt op het gebied van biomaterialen die nodig zijn om het gewricht vorm te geven.

Bio-Kidney
Professor Peter Carmeliet van VIB-KU Leuven is betrokken bij de ontwikkeling van een biosynthetische nier. Bij de ontwikkeling van biosynthetische organen is de doorbloeding van de weefsels noodzakelijk, maar niet evident. Professor Carmeliet is een wereldautoriteit op het gebied van bloedvatenvorming en -groei.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is